Ćevabdžije iz Mrkve imali posebne softvere za varanje Porezne uprave

Vlasnici i uposlenici privrednog društva Mrkva Group d.o.o, odnosno poznatog lanca ćevabdžinica Mrkva Adnan Mrkva, Amel Ćapin, Ermin Špilja, Adis Biberović i Arif Malići jučer su se našli pred Kantonalnim sudom u Sarajevu, zbog izjašnjenja o mjerama pritvora, te mjerama zabrane

Čitajući prijedlog Tužilaštva KS-a, tužitelj Senad Osmić je naveo razloge zbog čega Mrkvi i Ćapinu trebaju biti određene mjere pritvora, a ostalima mjere zabrane.

- Tokom istrage koja je počela 17. aprila ove godine saslušano je više od 70 svjedoka. Također, saslušani su i osumnjičeni. Iskazi i svjedoka i osumnjičenih potkrepljuju osnovanu sumnju da su navedene osobe u periodu od 1. 1. 2011. godine do 12. 10. 2015. godine stekli protupravnu imovinsku korist, te budžet FBiH oštetili za 5,532.287,99 KM, kazao je Osmić, te ponovio da se uhapšeni sumnjiče za krivična djela porezna utaja, krivotvorenje i uništavanje poslovnih knjiga, podnošenje lažne poreske prijave, posebne slučajeve krivotvorenja isprava, a u vezi sa krivičnim djelom pranje novca.

Prilikom vršenja pretresa, kako je naznačio, istražitelji su u objektu na Vracama pronašli dva sefa, tzv. crne blagajne sa sumnjivo stečenim iznosima novca (u jednom sefu je bilo 41.000, u drugom 20.000 KM). Kako je rekao Osmić, uposlenici Mrkve su istražiteljima SIPA objasnili kako funkcionišu računari u kojima se unose podaci o narudžbama, ali i uplatama.

- Ustanovljeno je da su ti računari opremljeni posebnom sofistificiranom opremom: u njih su ugrađivani softveri koji ne bi trebali biti tu, koji nisu u skladu sa Zakonom o porezu. Osumnjičeni su kroz njih vršili manipulaciju. Stečeni novac nije prijavljen Poreznoj upravi, rekao je tužitelj.
Tužitelj je naveo i kako su Mrkva i Ćapin svojim rođacima nudili 850.000 KM kako bi riješili pravne odnose. Riječ je o kući na moru u zajedničkom vlasništvu. Tužitelj tvrdi da je navedeni novac otuđen i protupravno stečen.

Govoreći o mogućem odlasku osumnjičenih u SAD, jer imaju američko državljanstvo, tužitelj je podsjetio Sud da BiH nema nikakav ugovor sa SAD-om kada je u pitanju izručenje osumnjičenih, te da bi zbog toga oni bez problema mogli pobjeći u neku zemlju Zapada i tada bi postali nedostižni za krivične organe gonjenja.

Edina Rešidović, koja zastupa Adnana Mrkvu, podsjetila je kako je prisustvo javnosti na izjašnjenju u pritvoru protiv zakona, te je pozvala Sud da to ubuduće uzme u obzir. Odbrana osumnjičenih je imala prigovor na zakonitost vođenja istrage. Kako je naglasila Rešidović, komentarišući prijedlog Tužilaštva, upitno je da li je Mrkva uopšte organizirana kriminalna grupa.

- Dati takav epitet na temelju pretpostavki je nedopustivo. To ne može biti razlog za pritvor, kazala je advokatica, te dodala da, kada je riječ o finansijskim krivičnim dijelima, tužitelj nigdje nije naveo rezultate vještačenja niti ijedan finansijski izvještaj.

- Čitav prijedlog ''miriše'' na posebne istražne radnje. Dvojno državljanstvo ne može biti razlog za pritvor, kazao je Kadrija Kolić, branjenik Ćapina.

Advokati Špilje, Biberovića i Malića kazali su da prihvataju mjere zabrane, izuzev dijela koji se odnosi na zabranu razgovora sa određenim licima koja su inače uposlenici Mrkve, napomenuvši da to znači da osumnjičeni neće moći obavljati redovne poslove. Odluka o prijedlogu Tužilaštva biće poznata danas.

(Oslobodjenje.ba)