Trezor za sudnji dan, zakopan duboko u planini, dolazi u pomoć prvi put u historiji

Svalbard globalni trezor biljnih sjemena, lociran unutar planine na dubini od 150 metara na ostrvu između Norveške i Sjevernog pola, je dizajniran kako bi pomogao čovječanstvu u vremenima najveće potrebe.

U trezoru se nalazi milioni sjemena, sa više od 860.000 krucijalnih usjeva iz cijelog svijeta: Rezerva u slučaju prirodnih katastrofa, ratova i klimatskih promjena.

I po prvi put u historiji, ova rezerva dolazi u pomoć.

21. septembra, Reuters je izvijestio da je ICARDA, banka sjemena u Aleppu - koja je premještena u Bejrut, trenutno, zbog sirijskog građanskog rata - zatražila 116.000 uzoraka iz Svalbard trezora.

Uzorci su potrebni kako bi se obnovila kolekcija koja je oštećena zbog konflikta, u kojem je 250.000 osoba izgubilo život, a više od 11 miliona ljudi je raseljeno.
Banka sjemena se nalazi toliko duboko da bi se održala u životu još 200 godina nakon nestanka električne energije, piše Business Insider.

Svalbard je centar sistema banki sjemena cijelog svijeta odnosno rezerva lokalnim bankama sjemena u slučaju da se njihove krucijalne biljne vrste unište ili oštete - kao što se desilo u sirijskom Aleppu.

Lokalne banke sjemena obezbjeđuju razne vrste biljki za naučnike i farmere u regionu, u slučaju bolesti ili uništenja usjeva.

"Zaštita svjetske biološke raznolikosti je upravo svrha Svalbard banke sjemena", rekao je Brian Lainoff, glasnogovornik Crop Trusta i osoba koja vodi Svalbard trezor.

Zvaničnici Crop Trusta tvrde da je jako bitno napomenuti da je prvo povlačenje sjemena iz trezora prouzrokovano katastrofom koju je čovjek izazvao, a ne kataklizmičkom vremenskom nepogodom.

Dobro je vidjeti kako se ICARDA normalizira - vrste sjemena koje oni čuvaju mogu se ispostaviti kao posebno važni u preživljavanju klimatskih promjena. Mnoge od tih vrsta naročito odgovaraju bezvodnim, toplim okolinama ili su genetski otporne na bolesti.

U isto vrijeme jako je tužno to što ICARDA više ne može obavljati svoje operacije u Aleppu, najvećem gradu Sirije, i jednom od najstarijih naseobina svijeta.

Održavajući historiju agrikulture, banke sjemena održavaju nešto esencijalno što nam je omogućilo da preživimo i napredujemo kao vrsta. Sirija je bila dom jednoj od prvih farmi u ljudskoj historiji i šteta je vidjeti razorenu takvu instituciju kulturne memorije, piše The Atlantic.

Zvaničnici iz ICARDA-e još uvijek nisu odlučili da li će njihov novi trajni dom biti u Libanu ili Maroku.