„ABDULAHOVA” SLOBODA, „HUSREFOVO” SARAJEVO I TUZLANSKA OSVETA ŽELJI


U subotu će premijerligaška karavana doći do svog cilja, a Bosna i Hercegovina će dobiti novog prvaka. Pobjednik šampionata se traži između dva sarajevska kluba i vječita rivala, Sarajeva i Željezničara. Pobjeda na gostovanju u Vitezu je dala više šansi za titulu ekipi sa Koševa, dok će Željezničar putovati na vruće gostovanje u Zenici i osluškivati rezultat sa našeg najvećeg stadiona.

Sezona u BHT Premijer ligi nikada nije bila zanimljivija. Do samog kraja u utrci za titulu prvaka su bila čak četiri kluba, a ako se po jutru dan poznaje onda se možemo nadati zanimljivoj i kvalitetnoj sezoni i naredne godine, kada će svoje mjesto pod Suncem osigurati samo 12 klubova, dok će čak šest klubova ispasti u niži rang takmičenja. NSBiH je napokon uradio ono što se davno moralo i trebalo uraditi, a to je skraćenje najjačeg razreda bh. fudbala.

U subotu se igra posljednje kolo BHT Premijer lige za sezonu 2014/15. Utakmice koje privlače najviše pažnje su one koje će se igrati u Sarajevu i Zenici. Sarajevo će u slučaju pobjede nad Slobodom osigurati svoj drugi naslov prvaka BiH, dok bi Željezničar eventualnim trijumfom u Zenici protiv Čelika, uz kiks Sarajeva na Koševu, osigurao svoj sedmi naslov prvaka BiH, po čemu bi samo još jednom potvrdio činjenicu da je najtrofejniji klub u BiH. Ipak, teško je očekivati da Sarajevo može ispustiti ovakvu priliku i propustiti da se okiti titulom najboljeg tima u našoj zemlji nakon osam godina posta. Iako će NSBiH pehar za osvajača Premijer lige držati na mjestu koje se nalazi na pola puta između Zenice i Sarajeva, realno je očekivati da će taj isti pehar putovati upravo prema stadionu Asim Ferhatović Hase.

Odluka o tituli: Sarajevo i Zenica

Vječiti derbi koji je nedavno odigran na Koševu je bio idealna prilika za izabranike Milomira Odovića da uz tri boda dovedu vodu na svoj mlin, te bi tako ekipa sa Grbavice sama odlučivala o svojoj sudbini. Ovako, Željezničar se nada podvigu Slobode na Koševu, iste one Slobode koja je prije nekoliko godina optuživala upravo Željezničar da je namjerno izgubio utakmicu u Trebinju od Leotara kako bi Tuzlazi ispali iz lige. Ne treba biti dovoljno pametan pa procijeniti da je Željo u momentu prije odlaska u Trebinje davno osigurao naslov prvaka BiH (Željezničar se suvereno prošetao ligom u sezoni 2011/12.), pa je utakmica protiv Leotara bila revijalnog karaktera i prilika za neke mlađe igrače da osjete slast igranja u Premijer ligi. Osim toga, ne treba biti dovoljno pametan da biste shvatili da je ista ta Sloboda jedini krivac za svoje ispadanje iz lige, jer su u posljednjem kolu u toj sezoni gostovali kod Slavije, a u ligi ih je ostavljao i poraz od jednog gola razlike. Sloboda je na kraju izgubila 2:0, a fudbaleri tuzlanskog ponosa nisu bukvalno ni prešli centar Gradskog stadiona u Istočnom Sarajevu. U cijelom tom očaju zbog ispadanja iz lige kao glavnog krivca Sloboda je upravo vidjela u fudbalerima Željezničara, koji su, kao što smo već rekli, nekoliko kola prije kraja osigurali titulu prvaka BiH.

Jedan dio javnosti će možda reći da je subotnje posljednje kolo idealna prilika za Slobodu da se na neki način osveti Željezničaru. Husref Musemić je igračka i trenerska legenda Sarajeva, čovjek koji je sa ovim klubom osvojio za sada jedinu titulu prvaka BiH (prije osam godina), ali će biti iznimno motivisan da poremeti Sarajevu račune zbog svih turbulencija u klubu sa Koševa kojih je bio dio upravo Musemić. Željezničar, Sarajevo i Sloboda su ujedno najbolji klubovi proljetnog dijela sezone. Željo nije zabilježio nijedan poraz, Sarajevo je palo samo u Mostaru protiv Veleža, dok je Sloboda doživjela svega dva poraza (od Širokog i Zrinjskog).

Borba za opstanak

Osim velike borbe za titulu, posebna borba će se voditi i za učešće u kvalifikacijama za Europa ligu, a hercegovački derbi Širokog Brijega i Zrinjskog bi mogao odlučiti posljednjeg putnika u Evropu. Naime, u slučaju da Olimpic sutra na stadionu Otoka slavi protiv Širokog Brijega i osvoji Kup BiH, Premijer liga tabelarno gubi jednog predstavnika u Ligi Evrope, jer će Olimpic kroz Kup izboriti učešće u kvalifikacijama za Europa ligu. Tako bi Široki morao slaviti na Pecari protiv Zrinjskog ukoliko želi da igra Evropu, dok sa druge strane Plemićima odgovara sve osim poraza na Pecari.

Velika borba u 30. kolu će se voditi i za opstanak, a nekoliko mečeva će direktno odlučivati o putnicima u niži rang takmičenja. Prva utakmica odluke će biti odigrana u Zvorniku gdje se sastaju Drina i Slavija. Slaviji bi odgovaralo sve osim poraza, dok Drina mora ići na pobjedu. Vrlo je moguće da neko od ove dvije ekipe na kraju napusti najkvalitetniji rang. Druga utakmica odluke će biti odigrana u Ugljeviku, gdje će Mladost dočekati Zvijezdu. Pobjeda za Mladost bi značila vjerovatno ostanak u ligi, dok bi pobjeda Zvijezde također mogla značiti ostanak u ligi za ekipu iz Gradačca.

Još jedna utakmica o kojoj će ovisiti konačni raspored na dnu tabele će biti odigrana na Piroti, a sastaju se Travnik i Vitez. Travnik je već osigurao ostanak u ligi, dok Vitez mora računati samo na pobjedu želi li i naredne sezone igrati Premijer ligu. Utakmice Velež - Borac i Olimpic - Radnik su pa gotovo utakmice revijalnog karaktera.

Statistika

Gledajući na statističke parametre, Sarajevo i Željezničar su ujedno ekipe koje su zabilježile najviše pobjeda (18), dok je Zvijezda upisala najmanji broj pobjeda (5). Četiri ekipe su upisale po 10 remija u 29 odigranih kola, a to su Zrinjski, Široki Brijeg, Čelik i Radnik. Sarajevo je ekipa sa najmanje poraza (svega dva), dok je Vitez ekipa sa čak 17 poraza u 29 utakmica. Najbolju gol razliku ima Sarajevo, a Mladost iz Velike Obarske drži neslavni rekord sa najlošijom gol razlikom u ligi.

Iako se nalaze na prve dvije pozicije u ligi, zanimljivo je to da su Željezničar i Sarajevo tek četvrti i peti tim lige kada se samo gledaju utakmice na domaćem terenu. Ispred njih su Široki, Borac i Zrinjski. Najlošiji tim na domaćem teneru je gradačačka Zvijezda. Ipak, Sarajevo i Željezničar su ubjedljivo najbolji timovi na gostovanjima, a najlošiji tim na gostovanju je Vitez, koji je sa gostujućih travnjaka donio samo tri boda.

Napadač Željezničara, Riad Bajić, je najbolji strijelac lige sa 15 golova. Wagner i Stevo Nikolić su postigli po 13 golova, a nakon njih slijede Filipović, Stokić i Velkoski sa po devet postignutih golova.  Kenan Handžić, fudbaler Olimpica, je najnedisciplinovaniji igrač ove sezone, pošto je dobio 10 žutih i dva crvena kartona. Iza njega na toj neslavnoj tabeli se nalaze Radinović, Nikolić, Muharemović i Čović. Handžić, Nikolić, Čović, Efendić i Barišić su jedini fudbaleri koji su u ovoj sezoni dobili po dva crvena kartona, dok su Bureković i Radinović dobili po čak 12 žutih kartona.

Kada je u pitanju učešće naših klubova u Evropi, ukoliko Sarajevo bude šampion, igrat će u drugom pretkolu Lige prvaka, ali ekipa sa Koševa neće biti nosilac zbog koeficijenta. Tako postoji mogućnost da Sarajevo igra protiv klubova kao što su Celtic, APOEL, BATE Borisov, Dinamo Zagreb, Ludogorets Razgrad, Maribor, Maccabi Tel Aviv, Partizan i sl. S druge strane, Željezničar bi u slučaju trijumfa u Premijer ligi bio nosilac u drugom pretkolu Lige prvaka, a to bi automatski značilo lakše protivnike. Svi naši predstavnici u Ligi Evrope će igrati od prvog pretkola ovog takmičenja.

Još uvijek nije poznata ekipa koja bi mogla iz Prve lige FBiH ući u Premijer ligu. Velika borba se vodi između Mladost iz Doboja kod Kaknja i Budućnosti iz Banovića. Sutra je na raposredu upravo duel između Mladost i Budućnosti, koja bi možda mogla odlučiti putnika u Premijer ligu. Svoje šanse iz prikrajka čekaju Bratstvo i GOŠK. Sa druge strane, kada je u pitanju Prva liga RS-a, Leotar i prijedorski Rudar se bore za ulazak u Premijer ligu.

Duhovi prošlosti

"Igrači Želje su svjesno kasnili na početak utakmice da bi slušali rezultate ostalih susreta i da bi mogli imati rezultat takav kakav imaju. Ja znam da je situacija takva, da Čedo Ševarika, koji je bio delegat na toj utakmici, treba da se zapita za regularnost, a ne da nas proziva u Gabeli da smo mi kupili utakmicu. Znamo da je to sve zbog Želje i ovih pritisaka iz RS-a, ali nema veze, neka je Želji na čast. Ja bih volio da onako dobro kako su igrali protiv Leotara, tako odigraju i u pretkolima Lige šampiona. Mislim da bi nam baš osvjetlali obraz u Evropi", rekao je svojevremeno 2012. godine nakon ispadanja Slobode iz lige Abdulah Ibraković, tadašnji trener Slobode, a sadašnji sportski direktor FK Sarajevo.

Duhovi i zamjerke iz prošlosti će se sastati na jednom mjestu - u subotu na stadionu Asim Ferhatović Hase. Sarajevo u utakmici protiv Slobode odlučuje o prvaku BiH. Sloboda može poremetiti račune Sarajevu i tako donijeti titulu Željezničaru, istom onom Željezničaru kojeg Tuzlazi neopravdano optužuju za ispadanje Slobode iz lige prije tri godine. Slobodu na ovoj utakmici vodi Husref Musemić, igračka i trenerska legenda Sarajeva i čovjek koji je sa Sarajevom prije osam godina osvojio jedinu i posljednju titulu prvaka BiH. Sportski direktor Sarajeva je upravo Abdulah Ibraković, trener ekipe Slobode koja je, kako tvrde Tuzlaci, zbog Želje ispala iz lige 2012. godine. Možda će upravo Abdulah Ibraković biti i najsretniji čovjek u BiH ukoliko Sarajevo protiv Slobode osvoji naslov, te tako pobijedi Želju u utrci za titulu. Duhovi prošlosti - svi na jednom mjestu. Premijer liga BiH, subota, Čin posljednji.
(Source.ba)