Ima li ljubav cijenu: Koliko košta vjenčanje u Sarajevu?


Iznenadno pitanje - udaj se za mene i prsten ispred bio je početak naše priče. Nismo se prepustili vremenu i razmišljanju da li smo donijeli pravu odluku, nego smo odmah prešli na planiranje. Najbitnije je pored sebe imati osobu s kojom mogu biti jedna cjelina i dijeliti svaki osjećaj. Iako nismo imali nikakve prethodne ušteđevine, niti bilo koga ko nam je finansijski pomogao, mi smo isplanirali svoj dan iz snova i zaista očekujemo da će biti takav. Jedna sam od mladenki koje razmišljaju da se vrijeme produži i da taj dan traje što duže... S obzirom na to da nam je vjenčanje na otvorenom, jedina misao u glavi je da ne padne kiša. Valjda neće...

Ovako je priču o svome skorom vjenčanju započela naša sagovornica Ema Čolaković.

Ljetni period je vrijeme kada se u glavnom gradu Bosne i Hercegovine svake godine sklopi najviše brakova. Ulazak u bračne vode za većinu nije jednostavan i previše hrabar potez, ali same pripreme su dio koji nosi najviše uzbuđenja.

Ema Čolaković vjenčanje sa svojim budućim bračnim drugom planirala je za 15. august, a za portal Radiosarajevo.ba govorila je o pripremama, cijenama vjenčanja i ostalim detaljima.

"Naše vjenčanje zakazano je za 15. august u sarajevskoj Općini Novi Grad. U toku priprema smo saznali da mladenci trebaju saopćiti matičaru željeni datum vjenčanja 30 dana ranije. Prije zakazivanja datuma u ovoj Općini, mnogo razgovarali i tražili raniji termin, međutim od svih općina u Sarajevu, jedino nam je ovaj termin bio dostupan - što dovoljno govori o broju vjenčanja u glavnom bh. gradu za vrijeme ljeta", priča naša sagovornica.

Organizacija vjenčanja nosi više uzbuđenja i poleta za mladu.  Biranje djeveruša, najljepše vjenčanice - sve mora biti savršeno.

"Mislim da je organizacije podjednako zabavna za oboje mada je planiranju i organizaciji, čini mi se, posvećenija mladenka. Iako ono izgleda suviše lako, zahtjeva mnogo truda i cjelodnevnu posvećenost. Naše vjenčanje planiramo već godinu dana i najzahtjevniji su posljednji dani, kada sve treba biti završeno i savršeno. Smatram da većina mladih parova odgađa vjenčanje upravo iz finansijskih razloga. Na neku ludu sreću, mi svoje vjenčanje organiziramo sami. Vodili smo se običajima da kum i kuma kupuju burme i bidermajer", ističe buduća mladenka Ema.

Troškovi vjenčanja

Problemi finansijske prirode su većinom ono što mladence najviše okupira za vrijeme priprema vjenčanja. Naša sagovornica kaže da sve zavisi od lokacije samog održavanja vjenčanja, ali i želja.

"Kad je riječ o troškovima oko vjenčanja, sve zavisi gdje se kupuje i gdje se organizira. Kako god, treba racionalizirati stvari i novac uložiti tamo gdje je najpotrebniji. Dekoracija i cvjetni aranžmani nas su koštali oko 200 KM + reveri 2 do 3 KM (zavisi od broja gostiju), zakazivanje termina je 10 KM, restoran - 50 KM (po osobi), fotograf 200 KM, mladenka i mladoženja i njihovo spremanje uz svu prateću opremu, dekoraciju, vjenčanicu i odijelo - 1.200 KM.

U suštini sve je jako skupo, mada je najbitnije od samog početka odrediti 'temu' tog dana, odnos cilj kojim se treba voditi. Nama je najbitnije da to bude naš dan iz snova i da nam se gosti osjećaju ugodno i zadovoljno", za kraj razgovora kaže Ema.

Provjerili smo koliko košta sklapanje braka u nekim od sarajevskih općina i evo rezultata.

Vjenčanje u Općini Stari Grad
Sklapanje braka u redovnom terminu (srijeda i subota) od 8 do 16 sati u zgradi Općine Stari Grad vrši se bez naknade, dok se sklapanje braka u vanrednim terminima u zgradi Općine (ponedjeljak, utorak, četvrtak i petak od 8 do 18 sati), naplaćuje 100 KM, srijedom i subotom od 16 do 18 sati također 100 KM.

Sklapanje braka izvan zgrade Općine po zahtjevu (ugostiteljski objekt, restoran, vlastiti stan i drugi slični objekti) košta 500 KM, i to od 8 do 18 sati, dok je od 18 do 19 sati cijena 700 KM. Brak se može sklopiti i neradnim danima (nedjeljom i praznicima) i to također košta 700 KM. 

Ukoliko se radi o stranim državljanima, cijena je 700 KM.

Vjenčanje u Općini Novi Grad

Svi se državljani Bosne i Hercegovine imaju pravo, bez dodatnih obaveza i troškova, vjenčati u općini Novi Grad, pa čak i kada nijedno od mladenaca nema mjesto boravka na teritoriji općine Novi Grad.

Strani se državljani (čak i u slučaju kada su oba buduća bračna partnera strani državljani) mogu vjenčati u ovoj Općini. Ako jedan ili oba buduća bračna partnera ne razumiju nijedan od službenih jezika BiH, moraju osigurati sudskog tumača na dan vjenčanja. Sklapanje braka, kada su oba bračna partnera strani državljani je 200 KM.

Termini, troškovi i mjesto sklapanja braka

Sklapanje braka obavlja se u sali za vjenčanje koja je u sklopu Općine, ali na zahtjev budućih bračnih partnera matičar može odobriti sklapanje braka i izvan prostorija Općine.

Sklapanje braka u zgradi Općine, svim danima osim nedjelje, u terminima od 08 do 16 sati je besplatno. Sklapanje braka u zgradi Općine, svim danima osim nedjelje, u terminima od 16 do 18 sati je 70 KM.

Sklapanje braka van zgrade Općine (u privatnim objektima, restoranima, i sl.), svim danima osim nedjelje, u terminima od 08 do 18 je 300 KM. Sklapanje braka nedjeljom i za vrijeme praznika je 400 KM.

Vjenčanje u Općini Novo Sarajevo

U sarajevskoj općini Novo Sarajevo, administrativna taksa prijave vjenčanja se plaća kod matičara i iznosi 4 KM. Sklapanje braka u zgradi Općine srijedom i subotom u terminima od 08 do 16 sati je besplatno. Sklapanje braka van zgrade Općine (u privatnim objektima, hotelima, i sl.) srijedom i subotom u terminima od 08 do 16 sati je 300 KM, a u terminima 19 do 22 sata je 450 KM.

Sklapanje braka u zgradi Općine ponedjeljkom, utorkom, četvrtkom i petkom, u terminima od 08 do 16 sati je 100 KM, a sklapanje braka van zgrade Općine ponedjeljkom, utorkom, četvrtkom i petkom, u terminima od 08 do 16 sati je 300 KM. Nedjeljom i praznicima ne vrši se sklapanje brakova.

Vjenčanje u Općini Ilidža

U principu, sklapanje braka se vrši u sali za vjenčanje koja je u sklopu Općine, ali na zahtjev budućih bračnih partnera matičar može odobriti sklapanje braka i izvan prostorija Općine.

Sklapanje braka u zgradi Općine srijedom i subotom u terminima od 08 do 18 sati je besplatno. Sklapanje braka van zgrade Općine srijedom i subotom u terminima od 08 do 18 sati je 300 KM. Sklapanje braka u zgradi Općine ponedjeljkom, utorkom, četvrtkom, petkom i nedjeljom, u terminima od 10 do 18 sati je 100 KM.

Sklapanje braka van zgrade Općine ponedjeljkom, utorkom, četvrtkom, petkom i nedjeljom, u terminima od 10 do 18 sati je 300 KM. I u Općini Ilidža praznicima se ne vrši sklapanje brakova.

Matičar iz općine Ilidža ne može sklopiti brak na teritoriji druge općine.
(radiosarajevo.ba)