Vehabizam jača u 28 naselja u FBiH

U najmanje 28 naselja u FBiH, uglavnom seoskih, sve više jača ideologija vehabizma i radikalnog islamizma, koji je nerijetko povezan i s terorističkim djelovanjem, što je osnovni razlog zbog kojeg pripadnike ovakvih zajednica ne podržava većina bh. građana.

Nezavisne novine su u posjedu spiska lokacija, u kojem je vidljivo da su radikalni islamisti svoje utočište pronašli u 17 općina, i to u šest kantonaFederacije BiH. Najviše takvih naselja je danas u Zeničko-dobojskom kantonu, gdje je potencijalna opasnost označena u čak 14 sela i gradskih predgrađa, i to na području Zenice, Žepča, Zavidovića, Maglaja i Tešnja.
Među evidentiranim tačkama u ZDK nalaze se i po vehabijama odranije poznati Šerići kod Zenice, te selo Gornja Bočinja kod Maglaja, kao i Ošve, koje su prije nekoliko mjeseci etiketirane kao rasadnik džihadista, iz kog i stari i mladi idu da se bore za Islamsku državu. U Tuzlanskom kantonu selefije žive u pojedinim naseljima na području općina Gračanica, Kalesija, Živinice i Srebrenik, kojem pripada i Gornja Maoča, najozloglašenije vehabijsko gnijezdo u BiH, u kojem su se ne tako davno zavijorile i zastave svirepe terorističke organizacije.

Općine u čijim naseljima jačaju vehabijske zajednice Zenica (ZDK) Žepče (ZDK) Zavidovići (ZDK) Maglaj (ZDK) Tešanj (ZDK) Gračanica (TK) Kalesija (TK Srebrenik (TK) Živinice (TK) Bihać (USK) Cazin (USK) Velika Kladuša (USK) Travnik (SBK) Donji Vakuf (SBK) Ilidža (SK) Hadžići (SK) Goražde (BPK)

(novi.ba)