Rus kojeg je ISIL pogubio bio je tajni agent

ISIL-ovi militanti jučer su objavili smaknuće ruskog državljanina, a to su dokazali i uznemirujućim videom u kojem je sam čin pogubljenja vidljiv. Teroristi tvrde kako se radi o ruskom špijunu. Daily Mail piše kako se on zove Magomed Kasijev te da je uistinu bio ruski špijun.

Prvotno se mislilo da je smaknuti čovjek Čečen, no rođen je u Čeljabinsku, gradu na istoku Urala. Nije imao roditelje, a s 9 godina udomljen je u obitelj iz Čečenije. Tamo se ubrzo preobratio na islam te je nakon škole upisao fakultet. U veljači prošle godine ulovljen je u posjedu ilegalnih tableta, a uskoro su ga povezali s dilerima droge. Tada mu je tajna služba ponudila - ili zatvor ili rad za sistem.

Nije dugo promišljao već je odlučio prihvatiti ulogu tajnog agenta.

Prvo je poslan u Tursku, a zatim je dobio zadatak da špijunira ISIL u Siriji, te da informacije šalje u Moskvu.

Navode je potvrdio Anton Naumljuk, novinar Radio Svobode.

"FSB ga je prošle godine uhvatio s drogom, a nedugo poslije poslan je u Siriju. Odavao je informacije ko se od Rusa bori u ISIL-u i ko se namjerava vraćati u Rusiju. Sjećate se studenta medicine koji je htio ići u Siriju, ali je prije toga uhapšen? Da, to je bio Magomedovljev posljednji zadatak", napisao je Naumljuk na Facebooku.

Taj je zadatak Kasijevu bio posljednji. Islamska država je ubrzo nakon uhićenja shvatila da ima špijuna u svojim redovima te je ubrzo ubijen.
Čečenski vođa najavio osvetu

Prije pogubljenja, Kasijev je otkrio na snimku koji su bili njegovi zadaci:

"Sve vrijeme sam kontaktirao FSB i pet puta sam im prenio informacije o šestero braće. Zadnji put sam im rekao za brata koji studira medicinu. I to je bio moj posljednji zadatak, sigurnosna služba kalifata me uhvatila", rekao je Kasijev na snimku.

Iz ruske tajne službe još nemaju komentara u vezi tvrdnji da je Kasijev bio njihov čovjek, iako neslužbeno kažu da nije bio povezan s njima.

"Da je ovaj čovjek stvarno špijun, čisto sumnjam da bi ga odmah ubili. Prije bi pokušali pregovarati."

Ubrzo se oglasio i čečenski vođa Ramzan Kadirov, inače vrlo blizak Putinu.

"Istina je da je Čečen i da je smaknut. Ko god je ubio tog čovjeka, taj neće još dugo biti na ovom svijetu", zaprijetio je Kadirov.
(novi.ba)