Majka preminule trogodišnjakinje: Poručila bih svim roditeljima ako im dijete umre greškom ljekara, da ne šute nego se bore

Zada Bajrić, čije je trogodišnja kćerka Nejla Bajrić preminula 10. decembra 2014. godine u sanitetskom vozilu koje je  bilo bez pratnje doktora, na putu iz brčanske bolnice prema UKC-u Tuzla, prekjučer je u brčanskoj bolnici rodila kćerku.

- Beba i ja se osjećamo dobro. Kćerka će se zvati Lamija. Poručila bih svim roditeljima kada im se desi što i meni, da im dijete umre greškom ljekara, da ne šute nego se bore i podižu svijest drugih. Nadam se da će moja borba doprinijeti tome da doktorica Ferhata Šećerbegović nikada više nigdje ne radi kao ljekar. Zbog nemara ljekara djeca su i ranije umirala u bolnicama samo što su ljekari to znali lijepo upakovati roditeljima, pa javnost nije znala. Zar nije alarmantan podatak da na Gradskom mezarju u Brčkom od 2005. do 2015 . godine je sahranjeno 65 beba, kazala je Zada Bajrić.

Podsjećamo, jučer je u Osnovnom sudu Brčko Distrikta BiH doktorica Ferhata Šećerbegović, optužena za teško krivično djelo protiv zdravlja ljudi, a u vezi sa krivičnim djelom nesavjesno liječenje, pred sutkinjom Sanjom Ević, izjasnila da se ne osjeća krivom.
Šećerbegović je optužena da je nesavjesnim liječenjem skrivila smrt trogodišnje Nejle Bajrić, Zadine kćerke.

Nejla Bajrić preminula je 10. decembra 2014. godine u sanitetskom vozilu koje je  bilo bez pratnje doktora, na putu iz brčanske bolnice prema UKC-u Tuzla .

Optuženoj Šećerbegović stavlja se na teret da je u svojstvu doktora medicine, obavljajući svoju djelatnost, primijenila očito neprikladan način liječenja čime je prouzrokvala da kod Nejle dođe do teškog narušavanja zdravlja i postojeće bolesti, što je u konačnom uzrokovalo smrt djeteta.
(avaz.ba)