VRIJEME JE ZA MASLAČAK! OVO SU NJEGOVA LJEKOVITA SVOJSTVA




Mnogi od nas kao djeca otpuhivali su sjemenje ovog cvijeta na sve četiri strane svijeta.  Popularnom maslačku latinski je naziv Taraxacum officinale, a potječe iz Europe i sjeverne Azije. Tijekom stoljeća nadjenuta su mu mnoga imena; gorko zelje, konjska žućenica, popovo gumance, mliječnjak, radič, regrat, talijanska salata i drugo.

Maslačak je jeftin i pristupačan lijek i hrana, a sada je idealno vrijeme za berbu, jer mu je počela sezona.
Lišće maslačka po vitaminskom bogatstvu nadmašuje čak špinat i rajčicu. Sadrži vitamine A, B2, C, D i G, te minerale kalij, natrij, kalcij, fosfor i željezo. Kao moćan diuretik, blagotvoran je za bubrege i mokraćne organe.
Osim što ima diuretska svojstva, potiče stvaranje žuči, čisti jetru, pomaže kod alergija i smanjuje kolesterol.
Zbog brojnih hranjivih tvari koje sadrži, lišće maslačka preporučuje se kao dodatak prehrani za trudnice i žene u postmenopauzi.

Maslačak je općenito povoljan za ženska oboljenja, a osobito za sprečavanje i liječenje bolesti dojki, cista, karcinoma, otečenosti i kod problema s dojenjem.

Kafa od korijenja maslačka
Iskopajte korijenje u proljeće, operite ga, razrežite i ispržite u pećnici. Sameljite ga u mlincu za kavu. Pripremajte ga samostalno poput kave ili kao dodatak jutarnjoj kavi.

Čaj od korijenja i lišća maslačka
Stavite šaku svježeg korijena i/ili lišća maslačka na litru vruće vode. Procijedite nakon deset minuta.
Pijte 3 šalice dnevno.

Zeleni kašasti sok od maslačka
Sastojci:
    1 banana
    300 ml vode
    100 g šumskog voća (svježeg ili smrznutog)
    100 g listova maslačka
    1 žlica smeđeg šećera ili javorovog sirupa (opcionalno)
Priprema:
Sve sastojke stavite u blender i meljite 1-2 minute. Sok popijte odmah, malim gutljajima. Ova količina soka je dovoljna za 1 obrok za jednu osobu.