Svjedok odbrane: Iako su oženjeni, Ždrale i Elez 'smarali' su Slobodanku Tošić. Jedan na bolji način, a drugi je bio sirovina...

Svjedok odbrane je, navodno prenoseći Veljančićeve riječi, ispričao da su se Darko Elez i njegov kum Ždrale i pored toga što su oženjeni, udvarali Slobodanki Tošić

Svjedok odbrane, koji je zbog lične sigurnosti tražio da se sa ročišta isključi javnost (a što Vijeće nije prihvatilo, op. a), jučer je u Sudu BiH ispričao da je Slobodanka Tošić bila kolateralna šteta, te da nema njene krivice u pokušaju ubistva Đorđa Ždrala 13. aprila 2006. Svoja saznanja svjedok je, kako je kazao, temeljio na razgovorima sa Anđelkom Veljančićem, s kojim je izvjesno vrijeme dijelio zatvorsku ćeliju.

Pored toga, ovaj svjedok trenutno izdržava kaznu zbog ubistva iz 2009, ispričao je da je Veljančić pisao više pisama Tužilaštvu BiH, da je kontaktirao pripadnike SIPA, kako bi im, navodno, pomogao u otkrivanju neriješenih zločina. Odgovarajući na pitanja advokata Vlade Adamovića, svjedok je objasnio zašto je Veljančić učestvovao u ovim aktivnostima te koji je njegov motiv da tek sada ispriča sve ovo.

Nazivajući Veljančića bolesnikom, narkomanom i lažovom, svjedok je rekao da je Anđelko Veljančić, po uzoru na Isljama Kalendera (svjedok u predmetu Turković i drugi koji je dobio imunitet od Tužilaštva, op. a), želio da bude zaštićeni svjedok. Nakon toga, Veljančić je svjedoku rekao da želi biti zaštićeni svjedok, jer je "odradio" neke poslove, te da će samo promijeniti imena određenih učesnika pojedinih događaja.
Veljančić je, prema riječima svjedoka, tražio da se ne tereti za pokušaj ubistva Đorđa Ždrale, te je navodio da ga "Đoka ne smije spomenuti", jer će ga teretiti za ubistvo Zijada Hasanovića iz 2004.

Svjedok odbrane je, navodno prenoseći Veljančićeve riječi, ispričao da su se Darko Elez i njegov kum Ždrale i pored toga što su oženjeni, udvarali Slobodanki Tošić.

- Ždrale i Darko su je smarali. Jedan na bolji način, a drugi je bio sirovina. Znali su i da dolazi u naselje Vranješ. Elez i njegovi su dolazili da vide ko će je tu dovesti i sa kim je. To je više bila ljubomora. Pitao sam Veljančića šta će im puške, a on je rekao: "Rat je između nas i njih, ko koga vidi, puca". Te večeri se pojavio Đoka. Rekao je da su stajali iza nečega i da se Đoka zaustavio pred njima. Možda ih je Đoka vidio, ali, on je namazan, možda se samo pravio da ih ne vidi dok ne repetira, ispričao je svjedok, dodajući da je Elez uvijek znao kada je Tošićeva sa Ždralom, jer mu se tada nije javljala i odgovarala na poruke.

Svjedok je prenio Veljančićevu priču da ih je Ždralin dolazak iznenadio, ali da su se snašli i da je tada počela pucnjava. Međutim, Elez je iz nekog razloga spriječio Veljančića da "ovjeri" Ždralu. Potom je Veljančić, kako je ispričao svjedok, Tošićevu uhvatio za kosu i zaprijetio joj da će joj "sve poubijati po kući" ako ih spomene. Veljančić je svjedoku navodno nekoliko puta spomenuo da mu je najviše žao što tada nije ubio Ždralu.

Veljančić se, kako je pojasnio svjedok, oženio tokom boravka u zatvoru i zbog žene je bio spreman da sarađuje sa vlastima, kako bi njih dvoje nakon izlaska pobjegli u inostranstvo. Navodno je Veljančićeva supruga htjela da on u svom iskazu spomene i Dragana Perišića Bejbija, ali je on bio važan svjedok u predmetu Lutka, te mu je sugerisano da to ne radi.

Saučesnicima u kriminalu Elez je, navodno, također obećao novac nakon što Ždrale bude likvidiran. Advokat Vlado Adamović je potencirao ovaj dio iskaza, pojašnjavajući da je Elez igrao igru, ne dozvoljavajući da ubiju Ždralu, a istovremeno tražeći novac od saučesnika za razne stvari. Svjedok je istakao da je Veljančić bio ljut na Eleza koji mu je rekao da se preda i da će ga samo teretiti za pokušaj ubistva Ždrala, ali je on osuđen na 10 godina za pljačku 2,2 miliona eura Privredne banke Sarajevo. Svoj motiv obraćanja advokatu Adamoviću svjedok je pojasnio time da je 10-ak puta bez uspjeha pokušao stupiti u kontakt sa Tužilaštvom BiH, kako bi objasnio da je u pojedinim predmetima sve montirano, ali da ga niko nije saslušao. Suđenje se nastavlja 17. novembra.

Slobodanka Tošić, nekadašnja miss fotogeničnosti BiH, optužena je da je tokom 2006. godine namamila Đorđa Ždralu (koji se trenutno nalazi na izdržavanju zatvorske kazne zbog ubistva Ljubiše Savića Mauzera, op. a) u naselju Vranješ, u sačekušu u kojoj je pokušana njegova likvidacija.

(Oslobodjenje.ba)