ADNAN SIRĆO TEŠKO RANIO ČETIRI OSOBE U VISOKOM, DVIJE OSOBE KRITIČNO


Četiri osobe su povrijeđene, od čega dvije teže, u pucnjavi koja se sinoć dogodila u ugostiteljskom objektu "Luxor" u centru Visokog. Osumnjičeni za napad S.A. trenutno se nalazi u bjekstvu, te za njim intenzivno tragaju pripadnici MUP-a ZDK.

Kako saznajemo, u pucnjavi su teže povrijeđeni Ervin Kriještarac, Irfan Mataradžija i Mirza Fazlić, dok je u nesreći povrijeđen i Č.K. Kriještarac i Fazlić su zadobili ozbiljne povrede koje su opasne po život, a prema posljednjim informacijama koje dolaze sa KCUS-a, njihovo stanje je i dalje jako loše.

"Dvojica muškaraca, K. E. i F. M., koji su ranjeni u rafalnoj pucnjavi sinoć u ugostiteljskom objektu u Visokom i dalje su životno ugroženi. Smješteni su na Kliniku za anesteziju i reanimaciju i pod stalnim su ljekarskim nadzorom. M. I. i Č. K., koji su također teško povrijeđeni u toj pucnjavi zadobivši prostrijelne rane, upućeni su na Kliniku za ortopediju i traumatologiju", rekla je danas Azra Dedajić, šefica Službe za odnose s javnošću Univerzitetskog kliničkog centra u Sarajevu.

Prema pisanju Dnevnog Avaza, trojica ranjenih su bili gosti ovog ugostiteljskog objekta, dok je četvrti povrijeđeni konobar u ovom objektu. Kako prenosi Avaz, osumnjičeni za ovaj napad je Adnan Sirćo, koji se trenutno nalazi u bjekstvu, te za njim tragaju pripadnici MUP-a ZDK. Navodno je pucano iz automatskog oružja. Cjelokupnoj situaciji je prethodila žestoka svađa u ovom ugostiteljskom objektu.

Načelnica Visokog, Amra Babić, uputila je pismo Ministarstvu unutrašnjih poslova Zeničko-dobojskog kantona u vezi narušene sigurnosti građana i imovine na području općine Visoko kako bi policijski službenici poduzeli neophodne mjere na hapšenju osoba koja vrše kriminalne radnje. U otvorenom pismu, Babić je navela kako je od Ministarstva već ranijih mjeseci tražila veći broj kvalificiranih kadrova i materijalno-tehničku podršku Policijskoj upravi Visoko, te kako se obraća istim zahtjevom, piše agencija Anadolija.

Prema njenim riječima, na području općine Visoko primjetan je porast kriminalnih radnji. S tim u vezi, podsjetila je kako su u općini registrovane oružane pljačke, te pokušaji ubistva vatrenim oružjem. Naglašavajući kako je sigurnosna situacija po živote ljudi i sigurnost imovine u velikoj mjeri ugrožena u Visokom, Babić je pozvala na hitno pojačanje policijskog nadzora, piše Anadolija.

"Prinuđeni smo ponovo tražiti da poduzmete neophodne aktivnosti na lišavanju slobode aktera nemilih događaja, te na aktivnostima koje su započete, a nisu dovršene a koje će povećati stepen sigurnosti na području naše općine", stoji u pismu načelnice Općine Visoko.

Inače, Sirćo koji je osumnjičen za novu pucnjavu u Visokom je od ranije poznat policiji. Adnan Sirćo je već u martu mjesecu ove godine ranio Mirzu Fazlića u pucnjavi u Visokom. Fazlić je nakon ranjavanja prevezen u KCUS. On je pogođen sa dva hica, te je zadobio prostrijelne rane grudnog koša i abdomena. Još 2008. godine, Adnan Sirćo se prijavio MUP-u KS, te je rekao da je on, a ne Adnan Šerak iz Ilijaša, u ugostiteljskom objektu Škorpion na Grbavici, pucao i ranio Dragana Jevtića, Abida Omerovića i Irfana Osmića.

Podsjećamo, u proteklom periodu u Visokom je zabilježeno nekoliko pucnjava i ranjavanja. Mirza Fazlić je ranjen u pucnjavi koja se dogodila u martu ove godine u Visokom, a u njega je pucao upravo Sirćo. Istu noć je zabolježena još jedna pucnjava, a prema nepotvrđenim informacijama te dvije pucnjave su bile povezane. Svega nekoliko dana kasnije, 24. marta ove godine, u pucnjavi je ranjen Š.T., koji je tom prilikom teško ranjen u obje noge.